Powershell Syntax en Logica

Er zijn letterlijk honderden cmdlets. Het is onwaarschijnlijk dat je die allemaal kent en nog minder waarschijnlijk dat je die allemaal gaat nodig hebben.

De meest gebruikte zijn diegene die iets doen met:

1 – Folders en bestanden
2 – Active Directory computers en gebruikers
3 – WMI
4 – Exchange

Verder zul je in aanraking komen met zeer specifieke cmdlets die gemaakt zijn door en voor een bepaald produkt zoals bvb SCCM, Vmware, Office365 en/of Azure.

Een aantal voorbeelden zijn:

Get-ChildItem, deze ken je al van de vorige keer maar ook Get-Item, Copy-Item, Move-Item, Remove-Item zijn populaire cmdlets in combinatie met folders en/of bestanden maar kunnen evengoed gebruikt worden voor zaken in het Windows register.

Specifiek voor VMware bestaan bijvoorbeeld de volgende cmdlets:

Get-Datastore, Get-VMGuest, New-DataStore, Remove-Snapshot zijn allemaal opdrachten die beschikbaar worden als je VM Power CLI installeert.

Door het grondig aanleren van powershell scripting zal je zien dat je complexe taken probleemloos kan automatiseren. Zo kan je jezelf op die manier een hoop tijd besparen en tegelijk professioneel zeer sterk overkomen op hierarchische oversten of klanten.

Dit betekent dat je eerst de basis van scripting onder de knie moet proberen te krijgen vooraleer je kan doorgroeien naar een ervaren systeembeheerder.

Indien je geen enkele ervaring hebt met programmeren zal de eerste stap, naast de syntax die je vanzelf wel onder de knie zal krijgen, het begrijpen van logische structuren zijn:

If (conditie) Then ElseIf (conditie) Else

Switch (condition)

En ook alle logische operatoren die je kan gebruiken om condities te checken en afhankelijk van de uitkomst acties te ondernemen:

If ((Get-ChildItem -Filter “*.tmp”).Count -gt 5){Write-Host “tijd om temp bestanden in deze folder op te ruimen”}
Else {Write-Host “minder dan 5 tijdelijke bestanden gevonden”}